Guider

Att roota en Androidenhet

2012-09-07 14:51 #0 av: MichaelE

Alla som har en Android kommer förr eller senare att höra frasen "att roota". Men vad betyder det och varför gör man det? Läs vidare för att dyka ned i Androids kärna...

För att förklara mer exakt vad roota betyder så måste vi går ned djupet av Androids operativsystem som faktiskt bygger på en Linux-kernel (ung. programkärna).
I Linux betyder root att man har administrationsbehörigheten att komma åt mapparna samt programmen som ligger i mappen root (kan jämföras med mapparna Windows och Program i Windows).

Så att roota betyder att man kommer åt sådant man tidigare inte hade tillgång till.

Med andra ord så ger du dig själv administrationsbehörigheten till din mobil, vilket i Android heter Superuser!

Men för att få denna behörighet måste man använda ett program som låser upp (rootar) mobilen från de spärrar som mobiltillverkaren har skapat. Detta kan medföra att mobilen slutar fungera ifall man inte är försiktig.

Det är väldigt viktigt att man läser på om och om igen innan man börjar samt att man verkligen använder det program som verkligen fungerar och är testad till den mobil som du äger. Ett program som är skapat för HTC One V ska enbart användas till just den mobilen och inte till HTC One X.

Nu till varför man rootar sin mobil och vad som är för- och nackdelar med detta.

Varför har vi kanske redan förstått, man får rätten att administrera mobilen, men vad betyder det egentligen?

Detta är de egentliga orsakerna till varför man rootar som också är fördelarna med att göra det:

  • Du kan frysa eller avinstallera överflödiga appar som medföljer mobilen. Ett bra exempel är att frysa sms-appen när man har Go SMS Pro installerat. Det blir inga onödiga konflikter samt att man alltid kan återställa sms-appen ifall man har lessnat på den andra.
  • Rensa mobilen på onödiga filer som ringsignaler etc.
  • Byta till en annan Android OS (rom)
  • Förlänger livet av din mobil trots tillverkaren har slutat uppdatera den, du kan alltså installera en nyare version av Android än vad tilvlerkaren hade tänkt
  • Överklockning
  • RAM-effektivisering
  • Tillgång till fler appar (som kräver root/Superuser)
  • Installera appar på SD-kortet

Som man kan se så är fördelarna många och det finns egentligen bara två nackdelar:

  • Att mobilen slutar fungera (kan enbart ske under upplåsningen av mobilen) och blir då en dyr brevpress
  • Garantin ryker (såvida du inte återställer allt och låser mobilen igen, under förutsättningen att det går)

Som ni märker så är detta ingen guide på hur man gör utan det överlåter vi till er användare att fördjupa er i genom att besöka XDA samt YouTube.

Så om ni har en gammal Android liggandes hemma så är det helt klart värt att liva upp den med roota den.

Anmäl
2012-09-07 16:39 #1 av: [Nathalie62]

Mycket bra välformulerat, rekommenderas det då att mobilen är minst 2-3 år gammal eller är dom "för nya" då ?

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-07 17:34 #2 av: kissidor

det beror säkert lite på, kan tänka mig att vissa tillverkare är extra dåliga på att uppdatera os och då kan det ju kännas mera angeläget :-)

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-07 20:01 #3 av: MichaelE

Google har kravet att en mobil ska vara kraftfull nog att överleva 18 månader samt att de ska uppdateras tills mobilen fyller 18 månader. Detta gäller modeller från 2011/2012 och framåt.

Men tumregeln är ju att garantin ska ha gått ut samt att det inte finns några fler uppdateringar. alla från 2010 och äldre kan man roota i princip.

Anmäl
2012-09-08 00:00 #4 av: Jonsson9

Google har kravet? Ställer dom krav på alla tillverkare som använder Android?

Anmäl
2012-09-08 00:11 #5 av: MichaelE

Google ställer det kravet på tillverkarna. Samma krav ställer även Windows på alla mobiler som lanseras med Windows Phone 8.

Anmäl
2012-09-08 05:31 #6 av: [Nathalie62]

Aha, det kan vara bra och veta om det blir aktuellt någon dag. Glad

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-08 12:43 #7 av: kissidor

håller med Nathalie förresten, bra info :-)! De begreppen är det många som har ganska vag uppfattning om vad de innebär och kanske inte vill fråga heller för de tror att alla andra vet - men så är det inte riktigt :-)

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-08 21:30 #8 av: onelund

Vad har man att vinna förutom man kommer åt filerna som annars är dolda? Tycker Android är betydligt mer öppet än vad Iphone är

Anmäl
2012-09-09 11:02 #9 av: Jonsson9

#8 kolla fördelarna han skrev i artikeln.

Anmäl
2012-09-11 14:58 #10 av: kissidor

jag har trillat dit på rootning totalt nu tror jag Tungan ute.

jag började med min egen nexus för att jag surnade till på att gå och vänta på att samsung skulle skicka ut jellybean-uppdateringen. (det fanns tydligen ett sätt att fixa om den till den amerikanska gsm-versionen som fick uppdateringen direkt från google utan att roota också men det missade jag.)

och lika bra var det tycker jag nu, för nu kör jag tack vare det en modifierad jb-version som heter AOKP - och som flyter galet silky smooth och är proppfull av smarta inställningsmöjligheter

sen började jag snegla på dotterns av mig ärvda gamla lg p500 - det är väl inte hela världen om det går åt skogen med den tänkte jag, och det kan ju vara lattjo att se om den kan bli lite rappare. la in cyanogenmod 7 och bla pimpade upp processorhastigheten en aning samt la över betydligt fler appar till sd-kortet än vad original-rommen tillät - och dottern är eld och lågor över att den är rappare, snyggare och smartare än förut.

ovanstående gammellur får hon fortfarande ha med till skolan ett tag till, men hon fick också en nexus i födelsedagspresent nyligen. den hade jag bestämt mig för att inte mixtra ett dugg med - men nu har ju hon precis fått standard jb till den och ååååhhh nu börjar det klia i fingrarna att ge mig på den också när jag ser hur påtagligt mycket bättre flyt jag har i min moddade Skäms.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-11 16:34 #11 av: Jonsson9

Underbart att höra kissidor! =) Keep the rootning up! ;)

Anmäl
2012-09-11 16:43 #12 av: MichaelE

Kul att det har fungerat bra. Jag känner att fingrarna kliar när det gäller att roota min, enbart för att plocka bort skräpappar. Men jag får vänta tills garantin går ut.

Anmäl
2012-09-11 18:34 #13 av: kissidor

hehe, det kanske slutar med att man köper gamla skruttlurar för en spottstyver på blocket i parti och minut bara för att roota dem Skrattande.

nä skämt åsido, det har jag verkligen inte tid med, det har gått åt tillräckligt med tid för dessa.

men nu är jag faktiskt mest orolig för att jag ska falla för frestelsen att ge mig på sambons htc desire s - han är för konservativ för att ens ladda ner appar, och om nånting skulle se minsta lilla annorlunda ut än förut skulle han tjata mig till döds oavsett om det vore en förändring till det sämre eller det bättre (eller dvs enligt hans sätt att se på saken är en förändring per definition en försämring Oskyldig) så det vore verkligen bäst om jag lyckas hålla fingrarna ifrån den Tungan ute

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-11 19:03 #14 av: MichaelE

Hehe, lycka till :-D

Anmäl
2012-09-11 19:04 #15 av: [Nathalie62]

Ha ha kissidor, det är inte lätt när någnting lockar så intensivt Tungan ute Jag hade också velat testa på min gamla lur men det är på tok för invecklat för att jag ska ge mig in i att roota. Du får väl se hur det blir om du lyckas hantera din iver eller om det blir att du gör det Glad

Jag skulle också vilja göra det bara för att få bort skräpp apparna som Michael skriver Tungan ute

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-11 19:29 #16 av: kissidor

ja man måste som sagt läsa på en hel del, så det krävs ett ganska starkt intresse Glad. men jag kände mig nog trots all påläsning första gången jag gjorde det som att jag egentligen inte hade nån större koll på vad jag höll på med och jag var skitnervös för att det skulle gå åt råttorna. men sen har det gått upp en och annan liten talgdank och nu börjar det kännas mer roligt än osäkert och nervöst - peppar peppar Förvånad!

vad är det för en gammellur du har då nathalie? tänkte bara det kan ju alltid vara intressant att googla lite och se vad folk har lyckats göra med den... Oskyldig

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-11 19:33 #17 av: [Nathalie62]

#16, Den ligger nerpackad och kommer inte riktigt ihåg, har nog legat där i minst 3 år tror jag, det är dock en Sony Ericsson Tungan ute

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-11 19:53 #18 av: kissidor

det här är du nathalie: smiley,

när jag svänger ett fickur eller en lysande sten fram och tillbaka framför dig och med entonig röst säger "när jag knäpper med fingrarna går du och letar fram din gamla sony ericsson och rootar den" :lola:

 

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-11 20:02 #19 av: [Nathalie62]

#18, Ha ha, ska bli chefen Smiley 3d danse 6.gif

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-11 20:21 #20 av: kissidor

Mr. Green

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-09-16 17:29 #21 av: Visper

Jag rootade min första lur xperia x10. Länge sedan och lite pionjäraktigt. Nu har jag en Slll och anvisningarna som finns känns obegripliga. Skulle gilla en svensk bruksanvisning.....

Anmäl
2012-10-01 17:16 #22 av: kissidor

ah, nu kunde jag inte hålla mig längre - nu är dotterns nexus också rootad - inte för att hon visste vad hon bad om men hon tjatade ändå om att jag skulle fixa så hennes blev lika cool och snabb som min Oskyldig

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2013-03-16 10:50 #23 av: bamse6311

Tackar MicaelE

En bra tutorial.
Har en WildfireS som numera ändå bara ligger och samlar damm så den skall jag experimentera med.
Skulle det gå åt helsike så spelar det ingen roll med den luren.
Skall bara se om jag kan klara ut allt det här.

Hur som helst så en väldigt bra, instruktiv och pedagogisk tutorial.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl
2015-12-18 22:51 #24 av: Castiel.

Har testat att roota min Samsung Galaxy S4, men funkar aldrig.

The truth is rarely pure, and never simple. ❞

Sajtvärd på Supernatural iFokus & Thailand iFokus. Medarbetare på YouTube iFokus.

Anmäl
2015-12-22 06:01 #25 av: kissidor

nu var det ett tag sen jag hade en s4, men jag hade för mig att samsungarna var riktigt enkla att roota och romma med odin. vad och när är det som går fel för dig castiel? vore ju bra om du kunde får ordning på det, då skulle du få nytt liv till din gamla trotjänare Glad

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2015-12-26 21:44 #26 av: Castiel.

#25 ja du, om jag visste vad som var felet så skulle jag berätta det. Jag använder mig av Kingo Root eftersom det var rekommenderat, så jag testade det, fastnade på 40%. Testade appen på min Samsung Galaxy S4 och får meddelandet "Root failed" men inget mer. 

Har kontaktat Kingo Root men har inte fått något svar på vad som kan vara felet. Nu är telefonen ialla fall upplåst och det var därför jag ville roota den.

The truth is rarely pure, and never simple. ❞

Sajtvärd på Supernatural iFokus & Thailand iFokus. Medarbetare på YouTube iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.