Nyheter

NFC (Near Field Communication)

2012-06-15 20:42 #0 av: Jonsson9

NFC är en slags radiokommunikation mellan smartphones och liknande enheter genom att föra ihop dem väldigt nära varandra, vanligtvis max några centimeter. Kan användas till data utbyte mellan enheter, transaktioner och läsning av så kallade ”taggar”. Första Android telefonen med NFC var Samsungs Nexus S (2010).

NFC är baserat på RFID (Radio-frequency identification). Med NFC blir det möjligt med två-vägs kommunikation mellan ändpunkter där det i tidigare system bara varit möjligt med en-vägs system.

NFC använder en låg-hastighets anslutning, som skulle kunna ersätta parningen i Bluetooth anslutningar eller konfigurera Wi-Fi nätverk.

NFC kan också vara användbart till att dela foto, kontakter och andra filer snabbt och enkelt till andra enheter.

En möjlighet skulle också kunna vara att använda det till en slags elektronisk identitet eller passerkort.

Försöksprojekt:

  • Hotellnycklar
  • Scandinavian Airlines, använder ett smart pass som ska göra det lättare och snabbare för kunder som flyger väldigt ofta.
  • Skånetrafiken, använder ett NFC kort som betalning på bussar och tåg.

NFC-taggar till Android telefoner:

Man avläser en NFC-tagg med telefonen och kan då ha ställt in vilka funktioner som telefonen ska utföra när man läser av taggen. T.ex. kan man läsa av en tagg i sovrummet när man går och lägger sig som slår på alarmet, slår av Wi-Fi och Bluetooth.

Jag kan inte förstå/hitta någon bra mening med dessa taggar,
det dem kan göra går lika fort att göra direkt i telefonen i stort sett. Och man måste ändå låsa upp telefonen och lägga dem ända in till för att den ska kunna känna av dem.

Jag kan se en potential med att kunna skanna in saker eller t.ex. betala i en affär med min telefon. Om det går att göra på ett säkert sätt såklart.Hur och var använder ni dessa taggar, eller ser inte ni heller någon mening än så länge med dessa?

Anmäl
2012-09-22 15:37 #2 av: [Nathalie62]

Jag ser ingen mening med de tror jag, det är smidigare att bara använda telefonen, sen måste man väl ta med den överallt också antar jag.

Kanske kommer det väl till pass för dom som flyger ofta eller dom som åker skånetrafiken men det har jag ingen aning om då jag aldrig gör det själv Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-23 20:04 #3 av: Jonsson9

#2 Hur menar du med: "det är smidigare att bara använda telefonen, sen måste man väl ta med den överallt också antar jag."?

NFC är ju i telefonen? Glad

Anmäl
2012-09-23 20:14 #4 av: [Nathalie62]

Jag menade med taggarna, ser ingen mening med det och vidare menade jag dom du visade på bilden, antog att man var tvungen att ha en sådan med sig för att få det att fungera he he

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-09-23 20:21 #5 av: Jonsson9

Okej! Glad

Nej dom känns väl inte så meningsfulla kan jag hålla med om.
Tanken är väl att man ska ha dom liggandes/hängandes på olika ställen som tex i bilen, vid sängen eller innanför ytterdörren. Så man snabbt kan hålla mobilen vid dom för att tex sätta på bluetooth, ställa ett visst alarm osv.

Men just det att man måste låsa upp telefonen för att läsa taggen tycker jag blir jobbigt. Så då kan man lika gärna låsa upp telefonen och ändra det man vill "för hand".

Men som betalningsmedel kan jag se en potential. Synd bara att Apple inte satsade på tekniken i iphone 5. Då hade den haft betydligt lättare för att slå igenom.

Anmäl
2012-09-23 20:36 #6 av: [Nathalie62]

Så jag tänkte också att man lika lätt kan använda mobilen och fixa det för hand he he.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl